Et tilbakeblikk på sesongen 2022-2023 viser den store bredden i Lambertseter Svømmeklubb. Med gledelige opplevelser som spenner fra medalje i VM i den ene enden, til et utviklende samarbeid mellom rekrutt- og konkurranseavdelingens trenere i den andre.
Hvis vi kan spore en rød tråd gjennom vår store organisasjon så er det blant annet et brennende engasjement for utvikling, og takknemlighet for å være en del av treningsglede, mestring og prestasjoner, i et levende og positivt barne- og ungdomsmiljø.
VM sølv til Henrik
For å starte med toppen, sesongen var en stor suksess for Henrik Christiansen med sølv på VM kortbane. Det å holde seg på et internasjonalt toppnivå over så mange år krever veldig mye trening og selvdisiplin, og vi unner Henrik veldig å få full uttelling når det gjelder som mest. Det ble en herlig feiring på Lambern med marsipankake, taler for våre yngre svømmere, heder og ære. Ronnie Anstensen, som trener Henrik, var godt fornøyd med resultatene. VM kortbane var helt klart sesongens høydepunkt, mener han.
Vi fikk også oppleve Eva Kummen gjøre sin beste 100 bryst noensinne under U23-EM på tampen av sesongen. Dette kom i forlengelsen av et svært godt NM langbane der vi ble nest beste klubb og tok hjem begge kongepokalene. UM og ÅM ble et «mellomår» for klubben etter en svært god fjorsesong, men resultatene og bredden vi stiller med på LÅMØ viser at Lambertseter SvK blir å regne med i toppen av norsk svømming i mange år fremover.
Samhold og treningsmiljø
For elitetrener Joacim Lilleåsen ble det en god sesong med NM langbane og Eva sine resultater som høydepunkt. For han har det vært mange nye svømmere opp til Mesterskapsavdelingen den siste sesongen, og fokuset har vært og er fortsatt på å sette standarden i trening og skape samhold og et godt treningsmiljø.
Med klubbens store bredde av barne- og ungdomsutøvere i yngre grupper er det naturlig for elitetreneren å mene noe om hvordan vi trener og hvor tidlig man skal ha et fokus på det å prestere.
-Jeg synes vi skal tørre å tenke toppidrett og internasjonal svømming tidligere i utviklingstrappa, forteller Joacim.
-Når vi vet hva som ligger bak de beste prestasjonene internasjonalt når det gjelder mengde og type trening i ungdomsårene, så er det viktig at de som tidlig viser et ønske om å satse på konkurransesvømming får muligheten til å nå høyt. Da er nivået vi legger opp til i disse årene helt avgjørende, mener Lilleåsen.

Stordriftsfordel, samarbeid og matching
En annen som også er opptatt av å legge til rette for utvikling er klubbens hovedtrener Martin Gjerde Lester. Han er også stolt over resultatene fra sesongen som gikk, men som administrativ og sportslig leder for trenerteamet er det først og fremst samarbeid og utvikling knyttet til utviklingstrappa og hvordan trenerne kan samarbeide på kryss og tvers i klubben han trekker frem som viktig.
-Vi har hatt mye fokus på at det vi faktisk gjør av trening samsvarer med utviklingstrappa vår, mener Gjerde Lester.
Med 14 grupper i klubbens konkurranseavdeling er det mye arbeid som ligger bak organisering av gruppene i forhold til alder og nivå.
-Jeg håper vi kan bli enda bedre på å utnytte stordriftsfordelene våre oftere. Treninger med relevante grupper ved siden av hverandre i bassenget, for best mulig samarbeid mellom trenere og matching mellom utøvere er veldig positivt å få til, mener Martin. Som også er stolt over årets LÅMØ-prestasjoner spesielt, som et vakkert mosaikkstykke av klubbens topp og bredde.

Kvinneprosjekt til månen
Etter mange år med et mannsdominert trenerteam fikk vi oppleve en tydelig endring med satsing på kvinnelige trenere som har holdt seg videre inn i nåværende sesong. Prosjektmidler fra Lotteri- og stiftelsestilsynet øremerket “tilskudd til mangfolds- og inkluderingstiltak i idrett og fysisk aktivitet», la grunnlaget for å bruke mer midler på utdanning og opplæring, og klubben ser optimistisk på at kvinneandelen i trenerteamet holder seg oppe videre. Hele fem kvinnelige gruppetrenere har vi nå i konkurranseavdelingen, der to av dem er tidligere konkurransesvømmerne under opplæring.
En av dem som gikk denne løypa sist sesong er Ingvild Lunde, som hadde mange års erfaring som trener i svømmeskolen og rekruttavdelingen før hun fikk tilbud om å følge D3 gruppa sist sesong. Hun hadde flere faste treninger sammen med Børge Mørk, som er teamleder for C- og D-gruppene, som en del av opplæringen den første sesongen. Sparring og erfaringsutveksling på hvordan vi best lærer vår yngste svømmere god teknikk var en viktig del av samarbeidet.
Inneværende sesong er Ingvild gruppetrener for C3, og hun beskriver selv samarbeidet mellom trenerne som en viktig brikke både i hennes egen og klubbens utvikling videre.
-Jeg har tatt steget fra rekrutt-trener til trener i konkurranseavdelingen og synes det har vært kult å få muligheten til å fortsette å utvikle meg og mine ferdigheter, forteller Ingvild.
-Det er også stas å ta del i kvinneprosjektet, som jeg synes er et viktig fokus. Det blir spennende den kommende sesongen med et utvidet team, og enda flere kvinnelige trenere, mener Ingvild.
Når vi ber henne oppsummere høydepunkter fra fjorsesongen, er sensommerens treningsleir i Hjørring en klar favoritt.
-Det har vært mange fine øyeblikk, men det var ekstra gøy å være med til Hjørring. Her ble både trenere og svømmere enda bedre kjent og fikk se nye sider av hverandre, og ikke minst svømt mange gode økter. Det var kult å se stå-på viljen blant utøverne og alt de kan få til. Det er vel det å se ekte treningsglede i kombinasjon med sosial trivsel som er de beste øyeblikkene, for min del, avslutter en fornøyd Ingvild Lunde. Som oppsummerer sesongen godt i sine opplevelser tett på barn og ungdom i rivende utvikling.
Som en rød tråd gjennom en mosaikk av idrettsglede og gode prestasjoner.
Sesongen 2023-2024 er allerede godt i gang. Det er bare å glede seg 🙂