Til høsten starter International Swimming League (ISL), historiens første profesjonelle svømmeliga – bestående av sportens største stjerner.
Blant dem finner vi Henrik Christiansen, som er blitt hentet til «Team Iron» – ett av åtte lag som deltar i ligaens første sesong.
Laget er driftet av Katinka Hosszu, den ungarske superstjernen kjent som «Iron Lady», og har også verdensmestere som Ranomi Kromowidjojo og Vladimir Morozov i troppen.
ISL serien vil gå parallelt med FINA’s Champoins Swim Series, som er en proffserie i regi av det internasjonale svømmeforbundet. Det er kun toppen av toppen som er invitert, og pengepremiene er store.
Kritisk Peaty
Adam Peaty har vært en av kritikerne til FINA sin plan om en proffserie. Verdensstjernen mente FINA ville beholde for mye av prispengene selv, og har i flere sammenhenger uttalt seg kritisk til serien.
Han mener likevel det formatet som FINA setter i gang nå er et skritt i riktig retning for svømmingens elitedivisjon.
Henrik valgte ISL
– Jeg har vært i kontakt med flere lag, men valget falt til slutt på ISL, sier Christiansen til TV 2 på telefon fra høydeleir i Flagstaff.
– Hvorfor?
– Det er et sterkt europeisk lag, og der er det mer den samme kulturen som jeg er vant til, sammenlignet med et amerikansk lag for eksempel.
Christiansen er den 19. svømmeren som er klar for Hosszus lag.
Penger å tjene
ISL består i første omgang av fire lag fra Europa og fire lag fra USA, og målet er å gjøre svømming attraktivt for media og publikum utover OL hvert fjerde år, gjennom en ny måte å konkurrere på.
På den måten skal man også gjøre det økonomisk mer lukrativt for de beste (og nest-beste) svømmerne.
– Det er en slags lønn på laget, i tillegg til bonuser. Det vil ikke gjøre en helt sinnssykt stor forskjell i seg selv, men det er penger som kommer godt med. Uheldigvis er det ikke så mye penger i svømming, men dette er jo et forsøk på å gjøre det mer sponsorvennlig, sier Christiansen.
– Det vil kun bli en del penger totalt, med premiepenger. Hvis man kan være med å kjempe om topplasseringer i flere øvelser så vil det være mer penger involvert.
Det er den ukrainske business-mannen Konstantin Grigosjin som står bak ISL, han har tidligere uttalt at budsjettet vil være på ca. 20 millioner dollar (175 millionar kroner). Av disse vil 52 millioner være startpenger, premiepenger og lønn til trenere, ifølge insidethegames.
I motsetning til mer tradisjonelle svømmestevner er det lagkonkurransen som er det viktige i ISL. Ligaen starter med tre svømmestevner på ulike steder i oktober og november, blant annet i Budapest, som er hjembyen til «Team Iron», og de beste lagene vil kunne kvalifisere seg til finalen i desember.
Proff-stevnene skal gi god sparring og stevnetrening for Christiansen
Ved siden av det vanlige
Den lengste distansen i dette konkurranseformatet vil være 400 meter, noe som betyr at langdistansespesialisten mister to av sine normalt sett sterkeste distanser fra konkurranseprogrammet sitt.
– Det er uansett veldig spennende å være med på. Det er en ny retning for svømmingen: Å få inn en proffliga, og å kunne gjøre svømming mer til en publikumsidrett.
I Norge vil han fremdeles representere Lambertseter, og dette er uansett bare for en tidsavgrenset periode hver sesong.
Talentets helt spesielle evne ligger bak medaljefangsten: – Han går inn i en transe
Treningsarbeidet vil fortsatt skje i klubb- og landslag – og VM og OL vil fremdeles være det viktige. Datoene for ISL-stevnene vil ikke kollidere med annen aktivitet. Faktisk kan den ekstra konkurransen være en fordel.
– Vi har sett litt på det at på høsten har det ofte blitt litt få konkurranser. Så jeg tror det kan passe greit, sier Christiansen.
Han og en del av landslaget avslutter i disse dager høydetreningsleiren i Flagstaff etter tre uker. Samtidig markerer 23-åringen at han har holdt seg skadefri i ett år.
Det resulterte blant annet i en norsk rekord på 1500 meter fri under Swim Open Stockholm i mars (14.49,67). Det gode arbeidet har fortsatt etter det.
– Jeg gleder meg veldig til VM i sommer, slår han fast.
(kilde: TV2.no)
Proff-stevner over hele verden står på programmet.