Lambertseter Svømmeklubb er en klubb med stor bredde og stort engasjement fra en rekke foreldre, besteforeldre og andre frivillige.

Noen er innom en kort periode og noen blir værende litt lenger.

En av disse er Sven Gude Petterson, som klubben har vært så heldig å ha som en ressursperson i en årrekke.

Hederspris
Sven ble under klubbens årsmøte i 2012 tildelt Lambertseter Svømmeklubbs hederspris. Som det heter i tildelingen blir prisen tildelt «for en innsats utover det en kan forvente for klubben gjennom flere år».

-Det var veldig hyggelig å bli satt pris på, sier veteranen. Han er innom Lambertseter Bad stort sett hver dag for å trene. Det blir mest romaskin og litt vekter. Med sin fartstid i forskjellige funksjoner i klubben er han et kjent syn for de fleste.

Sven kom inn i klubben når barnebarna startet med svømming. Når de startet med morgentreninger meldte han seg som sjåfør for å støtte Christian (f. 89) og Alexander (f. 92). Han har også tre andre barnebarn som alle har gått hele rekka med svømmekurs i klubben.

Det ble endel morgentreninger på bestefar, og etter hvert skulle det bli flere oppgaver og mange opplevelser. Sven var aktiv som styremedlem, dommer og til stede på dugnader både hjemme og ute. 

Fra sidelinjen har Sven sett mange av klubbens toppsvømmere vokse opp og få opp farten.

Dommeren
Fra han først kom inn i klubben i 2001, meldte Sven snart sin interesse som dommer. Først som assistent, senere som kretsdommer (fra 2004) og videre som forbundsdommer (fra 2006) helt til han gikk av med pensjon i 2011.

Under NM i Trondheim i 2011 sto Sven på tribunen som supporter og heiet på barnebarnet Alexander. Etter mange år som aktiv dommer var det gøy å kunne «bare» være med som supporter.

Av resultater under NM i Trondheim husker han spesielt godt Christian Thorsen sitt Juniorgull- løp på 400 fri som var svært populært.

På tur og dugnader
På dugnader stilte han alltid opp, enten det var klubbens egne stevner eller ut på tur.

-Jeg var stort sett med overalt når barnebarna var med og konkurrerte minnes Sven.
-Både i inn- og utland.

Han husker spesielt at svømmerne hadde stevnet ISM Berlin som en av sine favoritter, med den fine internasjonale rammen stevnet hadde med spennende finalesekvenser. Selv var han med på mange stevner i Sverige.

Lambertseter reiste senest denne våren til Berlin med svømmere fra Eliteavdelingen.

Støtt Lambertseter Svømmeklubb gjennom Grasrotandelen.

Det er helt gratis og gir barna muligheter til sosiale aktiviteter og enda mer gøy når vi er på leire og stevner. 

Sven er et kjent ansikt i klubbens lokaler. Daglig leder Frank Pedersen slår av en prat.

Supporteren
Alexander var i samme årskull om Sverre Næss og Lavrans Solli. I 2010 var Alexander best i landet i sin klasse på 100 og 200 rygg. Bestefar fulgte med stolt fra tribunen og som dommer. 2011 var toppåret med to finaler, på medley og bryst. Foran på listene var Dale Oen og Sverre Næss. 

Hjemme ligger tykke permer med resultater fra konkurranser for barnebarna. 

-Jeg fikk laget noen fine tabeller som viste utviklingen fra år til år. Syntes det var spennende å følge med, og ga gjerne tilbakemeldinger etter løp der jeg følte jeg hadde noe å bidra med. 

Og det var ikke bare barnebarna han fulgte med på. Etter hvert hadde han god oversikt over alle klubbens svømmere og viste godt hva som var deres beste øvelser. Som dommer og aktiv på dugnader kom han også ofte i snakke med svømmere fra andre klubber. Interessen for svømming var stor. 

Høydepunktet
Sven var med i gjengen som tok imot Sara Nordenstam etter hjemkomst fra Bejing. Bronsen fra OL i 2008 vil stå lenge som en milepæl i klubbens historie. 

Vi var en stor gjeng som hentet henne i buss på Gardemoen. Stor tilstelning ble det på Frognerseteren med ordføreren til stede i tillegg til svømmmere, ledere og foreldre i klubben. 

Sven er innom Lambertseter Bad omtrent daglig og har en treningsøkt og hilser på folk

Ut på tur
Sven var ofte med på stevner som leder for å hjelpe til. Oppstartsleir i Sverige har han også vært med på en hel del ganger.

Som reiseleder på stevner til Stocholm og Ørebro gjorde han seg bemerket med sin erfaring som dommer i Norge. Etter at flere av våre svømmere opplevde å blir disket på butterfly for fremføring i vannkanten på et stevne i Stockholm tok Sven affære og protesterte. Dette var da lovlig teknikk??

Det viste seg at regelverket ble praktisert helt annerledes i Sverige enn i Norge på dette punktet. Så protesten ble ikke tatt til følge. Men god læring var det uansett.

 

Støtt Lambertseter Svømmeklubb gjennom Grasrotandelen.

Det er helt gratis og gir barna muligheter til sosiale aktiviteter og enda mer gøy når vi er på leire og stevner.
Les mer her.

Svømmekurs på Holmlia
I starten når klubben hadde svømmekurs på Holmlia var det Sven som hadde overansvaret for kursene som ble arrangert der. Dette var på et tidspunkt da instruktørene var ganske ferske, og det var mye behov for veiledning, både mot instruktørene og foreldrene.

Like viktig var det å ha et godt forhold til badevaktene, siden Holmlia var (og fortsatt er ) kommunalt drevet.

Lambertseter Open
Av alle oppgavene Sven har hatt ansvaret for i klubbens dugnadsarbeide, minnes han ansvaret for overnatting under Lambertseter Open som mest krevende. Han hadde ansvaret for dette de første årene skolen ble benyttet til overnatting.

Rutiner for madrasser, rengjøring og brannrutiner ble laget. De første årene klubben hadde dette tilbudet var det mye å finne ut av når det gjaldt rutiner, og det var krevende. Blant annet var ikke klasserommene ryddet for skolemateriell når innrykket av svømmere kom. Det ble mye rot og mye ekstrajobb.

En av rutinene Sven tok initiativet til var å ha møter i forkant med alle som skulle ha dugnads-vakter på skolen. Da ble ting avklart bedre på forhånd og rutinene satt bedre under selve stevnet.

Premier til ÅM
I mange år var det Sven som var ansvarlig for innkjøp av premier til våre egne stevner. Han la inn bestillinger og kjørte ut for å hente premiene hos leverandørene.
-Gøy å være så tett på begivenhetene og oppleve alle detaljene som skulle på plass for å arrangere et godt stevne, minnes Sven.

Til ÅM i 2006 ble premiene laget for hånd. Sven hadde en ide om å ramme inn bilder med gull, sølv og bronse-skrift.

-Det ble en del innramminger ja, minnes Petterson om forberedelsene til ÅM 2006. Dette konseptet ble senere kopiert av Bærumsvømmerne forteller han, og det var like populært der.

På jobb i butikken
Etter at han sluttet som styremedlem meldte han seg til innsats som medhjelper i butikken vår to ganger i uka.

Det var en fin anledning til å bli kjent med alt av foreldre. I butikken gikk praten og han ble kjent med både foreldre og svømmere fra en ny generasjon. Det gjorde det enda mer interessant å følge med på resultater.

Skipsgutten fra Sandefjord
Sven opprinnelig fra Sandefjord, født i 1941, og flyttet til Oslo som 25-åring.

Fotball var stort i ungdomstiden. Sven prøvde seg i alle idrettsgrener, men fotball la han raskt fra seg.

Fotballkamper derimot, var alltid populært, selv om det var dyrt. Sammen med barndomsvennen Dag Solstad ( ja nettopp, forfatteren ) klatret de opp i trær og opp på gjerder for å følge hjemmelaget i helgene. Selv var han best i friidrett, og høydehopp ble en signatur-øvelse i ungdomstiden.

En dårlig matte-eksamen i 1. gym førte til at han var nødt til å melde seg opp til eksamen på nytt før han kunne fortsette videre på skolen. Da ble det et forlokkende alternativ å mønstre ombord på et skip, og Sven meldte seg til tjeneste som dekksgutt.

Ting gikk slag i slag og han gikk så og si rett ombord på en helt ny båt som skulle gå linjefart mellom Canada og Afrika.

I Sandefjord på den tiden var det enten å dra til sjøs som hvalfanger eller sjømann, Eller så gikk man på skolen. Sven var til sjøs i 3-4  år, så gikk han telegrafskolen og deretter videre inn i marinen.

Det ble noen år til sjøs i en båt som gikk linjefart mellom USA/ Canada og Afrikakysten.

-Jeg ble raskt voksen, minnes Petterson. Newfoundland og Montreal var ganske likt Norge, om enn litt mer Amerikanisert.

Sør-Afrika var annerledes. Offentlige benker var delt opp for europeere og lokale. Da gjaldt det å sette seg på riktig benk. Han kom tett på Apartheid i Sør-Afrika og møtet med kulturen og folket der ga han opplevelser for livet.

-Det var en fin tid. Jeg lærte meg å omgås vanlig mennesker. Sandefjord på den tiden var en av Norges rikeste byer, og det var høy snobbefaktor. Årene til sjøs var på mange måter en befrielse, minnes han.

Cato og Per Arne i front
I tiden Sven var aktiv i klubben var det også flere som markerte seg med sin innsats. Cato Bratbakk og Per Arne Behrens med flere. Det var en tid hvor grunnlaget til den klubben vi kjenner i dag ble lagt.

-Cato var utrolig dyktig som leder i klubben. En bedre leder for Norsk Svømming kunne vi ikke fått, mener Sven.

Cato Bratbakk ble på fjorårets svømmeting stemt inn som President i Norges Svømmeforbund.

Overgangen
Petterson mener Lambertseter har mye å være stolte av. De sportslige resultatene taler for seg selv. Men det er også verdt å merke seg at klubben drives godt økonomisk og har bygget opp en sterk merkevare over tid. Med sin bakgrunn fra styret merket han seg godt overgangen til den profesjonelle driften klubben har i dag.

-Det at vi tok over driften av badet og noen år senere ansatte Frank Pedersen som daglig leder og sportssjef var to markante milepæler i dette skiftet, mener Sven.

Spesielt prosessen rundt klubbens drift av badet er noen han fulgte nært som styremedlem. Det var diskusjoner og forhandlinger med kommunen som gikk over lang tid.

 

-John Johnsen, en av foreldrene i klubben, jobbet noe veldig fra sidelinjen for å få på plass en avtale med kommunen, minnes Sven.

Konen til Johnsen satt i styret i klubben på den tiden. Det var prosesser på kryss og tvers mot politikere både lokalt og i kommunen. Møter med bydelspolitikere og innlegg i lokalaviser og Aftenposten.

-Det var en stor fordel at vi fikk muligheten å styre selv hvordan badet skulle brukes, forteller Sven, som fikk følge denne utviklingen tett.

Han pleier fortsatt kontakt med endel tidligere ledere og foreldre fra tidligere tider.

-Vi er et gjeng som møtes til middag et par ganger i året, forteller Sven.
Det er mange minner og historier som deles.

Støtt Lambertseter Svømmeklubb gjennom Grasrotandelen.

Det er helt gratis og gir barna muligheter til sosiale aktiviteter og enda mer gøy når vi er på leire og stevner.
Les mer her

X