Lambertseter Svømmeklubb ble etter nyttår igjen sertifisert som Eliteklubb av Norges Svømmeforbund. Vi er en av tre klubber i Norge med denne statusen. De andre to er Bærumsvømmerne og Oslo Idrettslag Svømming .

Elitestempelet fra Norges Svømmeforbund er en velkommen anerkjennelse av klubbens nivå, kommenterer styreleder Håvard Bekk Johnsen.

Men det er kanskje mer en anerkjennelse av målrettet og strukturert arbeid over tid fra klubbens trenere og administrasjon, reflekterer han. 

Les mer om Svømmeforbundets sertifisering for eliteklubber og hva det innebærer på svømming.no

En juvél med mange fasetter
-Mesterskapsavdelingen og prestasjonene deres på nasjonalt og internasjonalt nivå er klubbens juvel, forteller engasjert styremedlem over flere tiår, Per Arne Behrens.

-Men som alle edelstener har den også mange fasetter, fortsetter han. Og forklarer at det er klubbens store bredde av barne- og ungdomsidrett som gjør det mulig å også legge til rette for eliteidretten. 


Svømmeskolen er grunnmuren
Størst av alt i Lambertseter Svømmeklubb er likevel Svømmeskolen, som i løpet av de siste 20 årene har lært ikke mindre enn 20.000 barn å være trygge i vann. 

Siden slutten av 90-tallet har Svømmeskolen vært bygget sten for sten, og er selve grunnmuren til Lambertseter Svømmeklubb, både når det gjelder klubbens økonomi og rekrutteringen til en Konkurranseavdeling som syder av liv og aktivitet på alle nivåer.

Les også:
Lsvk er bydelens største arbeidsgiver for ungdom. Mer enn 120 instruktører jobber i Svømmeskolen vår. 

På Svømmeskolen blir det mye lek og sprut når barna lærer seg å svømme. Her fra skolebassenget på Oppsal med Morten som instruktør.


Opplæring og bredde

Mange barn går gjennom opplæringsnivåene til klubbens svømmeskole men velger å melde seg ut av klubben etter siste nivå i svømmeskole (Hai), uten å gå videre til konkurranseavdelingen. 

-Under normale forhold har vi nesten 2000 barn, voksne og ungdom innom våre kurs hver uke, forteller ny daglig leder i klubben, Caroline Brinchmann. 

-I røttene til Lambertseter SK som en eliteklubb ligger også et samfunnsoppdrag om å lære barn å svømme, mener hun. Klubben er stolt over å få dette kvalitetsstempelet for tredje gang, og vi er glade for et godt og langsiktig samarbeid med Norges Svømmeforbund, fortsetter hun. 

-Med tre nyansettelser høsten 2021 har vi nå et sterkere trenerteam enn noen gang. Sammen med dyktige instruktører i svømmeskolen og rekruttavdelingen er det et team som jobber med utvikling hver dag og har fokus på kvalitet i alt vi gjør, sier Brinchmann.

Se video: “Vinter”

Aktivitet fra morgen til kveld på Lambertseter Bad

-Mange barn som går videre herfra til andre idretter har tilbragt store deler av barndommen i Lambertseter Svømmeklubb. Vi har en målsetning om å være et godt miljø for barn og ungdom og legge til rette for positive opplevelser av mestring ut fra forutsetninger, forsetter Brinchmann. 

Som ikke mener en helhetlig satsning på breddeidrett er noen motsetning til toppidrett. Det er to sider av samme sak. 

Med mer enn 11 års ansiennitet i klubbens administrasjon representerer hun som en av flere den langsiktige stabiliteten i klubbens drift, sammen med et erfarent trenerteam og et rutinert styre. 

Heiarop på stevner hører med i et godt miljø. Her fra hjemmebane med Tor Kristian “TK” Hilton som leder troppene i et klassisk “Hussa-Sassa”…

Ambisjonen er tre-delt…
Lambertseter Svømmeklubb har en stor konkurranseavdeling. For sesongen 2021-2022 teller antallet svømmere i konkurranseavdelingen 180. Den øverste gruppen er elitegruppa og har per i dag seks svømmere. NM og UM gruppene som har fokus på norske mesterskap teller 35 svømmere.

I klubbens sportslige plan står det å lese en tre-delt målsetning. Den ene målsetningen er at vi skal kvalifisere svømmere til OL. Den sier noe om det ypperste nivået av konkurransesvømming. 

Den andre målsetningen er at klubben skal være det beste miljøet å utvikle seg i som svømmer. Den målsetningen sier noe om å være et godt miljø for barn og ungdom å vokse opp i, og i tillegg være en klubb med fokus på utvikling. 

Den tredje målsetningen er at vi skal være det beste miljøet for å lære å svømme. 

I forhold til konkurranseavdelingens store bredde av barne- og ungdomsidrett er det naturlig at klubbens målsetninger gjenspeiler både rotsystemet, bredden og toppen. Med hele 11  trenere i konkurranseavdelingen, syv av dem heltidsansatte, har klubben en stor bredde også her hva angår erfaring og kompetanse.


De beste forutsetninger

En sentral tilrettelegger med mye erfaring er klubbens hovedtrener Martin Gjerde Lester. Som en del av klubbens trenerteam siden 2012 har han en finger med i stort sett alt som skjer i klubbens konkurranseavdeling. Han fremhever at et godt miljø og gode prestasjoner hører sammen. 

-Vi ønsker å være det beste stedet for alle svømmere som søker utvikling, uavhengig av hvilket nivå de er på i dag, forklarer Martin. 

-Om du akkurat har oppdaget svømmesporten eller om du vil bli verdensmester. Det innebærer at vi skal møte alle med kompetanse, og gode rammebetingelser for utviklende trening.

-I tillegg er det viktig at det sosiale miljøet i klubben fremmer trygghet og trivsel, slik at alle kan ha de beste forutsetninger for gode idrettsopplevelser, mener hovedtreneren.

Se video: “Oppstartsleir 2019”

Trening, lek og godt miljø i Hjørring 2019

Samholdet og det gode miljøet er rammen når svømmerne representerer Lambertseter på mesterskap.


Det er mulig å nå helt til topps

Lambertseter Svømmeklubb har en stolt historie, og av resultater på elitenivå er blant annet de ikoniske løpene til Sara Nordenstam (OL-bronse i Beijing 2008) og Henrik Christiansen (VM-sølv på langbane 2019, VM sølv og bronse på kortbane 2018) i tillegg til en rekke gode finale prestasjoner og deltakelse i internasjonale mesterskap det siste tiåret.

Der Sara Nordenstam tilbragte store deler av ungdomstiden og sitt voksenliv som idrettsutøver i klubben, har utøvere som Henrik Christiansen, Jørgen Scheie Bråthen, Sindri Jakobsson, Jolann Bovey og Niksa Stojkovski m.fl. søkt inn til Lambertseter som et miljø å utvikle seg i. 

Ektefødte Lambertsetersvømmere som Marte Løvberg nyter godt av et spennende treningsmiljø med tilflyttere som Sindri Jakobsson og Jørgen Scheie Bråthen.


En naturlig miks
-Det er naturlig at vi til enhver tid har en miks av utøvere som er oppvokst i klubben og tilflyttede utøvere på et høyt nivå i klubbens mesterskapsavdeling, mener elitetrener Joacim Lilleåsen. Han har vært en del Lambertseter svømmeklubb i 35 år, både som utøver og som trener i en årrekke.

I 2013 ble han tildelt klubbens hederspris, for «en innsats utover det en kan forvente for klubben over mange år».

-Vi er kanskje litt ekstra stolte over resultatene til klubbens utøvere som har gått hele veien fra vår egen svømmeskole og ender opp med topp resultater nasjonalt og internasjonalt, tilføyer han.

Som mangeårig trener for Lambertsetersvømmere som Marte og Line Løvberg, Stina Kajsa Colleou, Sara Nordenstam, Eva Kummen, Patrick Toth og Uljana Gorlova vet han hva han snakker om. 

-Internasjonale topp-prestasjoner som Sara og Henrik har levert viser at det er mulig, og inspirerer de som vil gå hele veien fra Hval-kurs til Olympiske leker, avslutter elitetreneren.

Uljana Gorlova har vokst opp i Lambertseter Svømmeklubb, og trener i Elitegruppa.

Se video: “NMjr/ UM 2018”

Høydepunkter fra UM- og junior NM ’18

Stina og Eva har gått alle stegene
To av mange svømmere  som har tilbragt barndommen og hele ungdomstiden i Lambertseter Svømmeklubb er Stina Kajsa Colleou og Eva Kummen.

Stina startet på Sjøløve da hun var 9 år gammel, og husker spesielt hvor viktig det var med litt ekstra push og støtte fra pappa når hun avanserte videre i gruppene raskere enn sine nye svømmevenner. 

Stort å komme i Elitegruppa
Konkurranseavdelingen var betydelig mindre den gangen, og Stina kom opp til det vi i dag kaller Elitegruppa allerede som 13-åring i 2006. 

-Jeg husker at det var utrolig stort å komme opp i elitegruppa – der var alle de store og gode svømmerne som man alltid hadde sett opp til. Selv om det var super skummelt i begynnelsen, så tok det ikke altfor lang tid før jeg følte meg veldig velkommen og trygg der, forteller Stina.

Eva og Stina Kajsa på Lambertseter bad, der de har tilbragt en vesentlig del av livet så langt.

Eva var sist og “en evig firer”
Eva tok sine første svømmetak på klubbens Pingvinkurs i 2007, og svømmer i dag i Elite-gruppa med blikket rettet mot prestasjoner på internasjonalt nivå. 

Eva var relativt ung, bare åtte år når hun kom opp til den første konkurransegruppen, og ifølge moren var det med skrekkblandet fryd hun kom hjem fra de første treningene. 

-Thomas Hjers var trener, og det var mye nytt å ta inn over seg for en åtteåring, forteller moren Thina Teppen.

Likevel var det først og fremst positive opplevelser som kjennetegnet barndom og ungdomstid i Lambertseter svømmeklubb, minnes Thina. 

-Eva var alltid yngst og sist, og det gikk mange år med stevner før hun i det hele tatt var god nok til å få en premie, forklarer hun.

Eva Kummen i noen av sine første treningsår på Lambertseter bad. Den første treneren Eva kan huske het “Nacho” (eller noe sånt) og hun husker at det var gøy å være på trening.

Svømmegleden var viktig
-Det at Eva har fått god tid til å utvikle seg i eget tempo har kanskje gjort at fokuset hennes tidlig ble orientert rundt utvikling og i mindre grad på resultater, sier moren.

Spesielt husker hun når UM-gruppa ble opprettet og Eva ble vurdert til å ikke være på nivå for den nye gruppa. 

-Det var nok umiddelbart litt sårt, spesielt sosialt, men i ettertid ser jeg at det var til hennes fordel å få en sesong til med litt mindre treningsbelastning før hun tok steget opp til mer mengde i treningen.

-Det ga henne mulighet til å bygge seg opp sakte men sikkert, og de videre stegene tok hun da uten problemer, forteller moren. 

Eva selv husker ikke så mye av de første årene. 

-De første årene med trening handlet bare om å ha det gøy og gleden man fikk av å svømme. Det å ha vært i samme miljø i så mange år har gjort at man har fått mange gode nære venner, reflekterer Eva.

-Og man blir trygg på trenerne sine som gjør at man har et godt forhold, og det da er lettere å bli trent, mener hun.

-Opplevelsene for Eva på veien fra svømmekurs til elite har vært en viktig og veldig positiv del av livet hennes, mener moren. Som ser at oppveksten i klubben har gitt datteren en erfaring og selvtillit som hun har med seg videre ut i livet. 

Generasjonsskifter i et verdibasert miljø
For Stina Kajsa har det det blitt så mange år i klubben at hun for lengst har blitt det trenerne kaller en «kulturbærer». Nå på andre året hjemme igjen etter fire år med utenlandsopphold og universitets-svømming, tar hun fortsatt nye steg som en av klubbens fremste elitesvømmere. 

-I løpet av de rundt 19 årene jeg har vært i Lambertseter Svømmeklubb har jeg hatt utrolig mange fine opplevelser, forteller Stina. Som mener mange av vennskapene hun har fått i klubben er av den typen som varer livet ut.

-Så og si alle mine nærmeste venner i dag er tidligere eller nåværende svømmere. Jeg har gått igjennom en del generasjonsskifter i Lambertseter ettersom jeg har svømt en stund her. Hver gang tenker jeg at det kommer til å bli litt tøft sosialt fremover og at jeg vil savne de som har stått ved min side tidligere, minnes Stina.

-Til min overraskelse har det dannet seg nye, gode og fine miljøer hver eneste gang det har vært store skifter. 

Stina sammen med Norges klart beste medleylag for kvinner under NM langbane i Bergen 2015. F.v. Stina Kajsa Colleou,  Augusta Lenéa Remøy, Joacim Lilleåsen (trener), Marte Løvberg og Christine M. Pedersen.

Hva skaper så et godt miljø? Det har Stina fått oppleve på nært hold. 

-Jeg tror det er det som er ganske spesielt med Lambertseter – det at grunnverdiene til klubben ikke bare sitter veldig dypt, men det er gode verdier, forteller hun.

-Det handler om samhold – sammen mot toppen! Tidligere svømmere har fulgt disse gode verdiene og videreført de til svømmerne som kommer etter dem, og på den måten har vi klart å holde på de verdiene som har vært viktige for klubben og for oss svømmere, avslutter en av klubbens sentrale kulturbærere det siste tiåret.

Slik står Stina og Eva som lysende eksempler på et livsløp i Lambertseter svømmeklubb, som så mange andre før dem og forhåpentligvis mange flere etter dem.  Konkurransesvømmere, barn og ungdom, trenere, ansatte og frivillige; alle de som bidrar inn til det som skal være et godt miljø, både å utvikle seg i som svømmer, og et trygt miljø å vokse opp i. 

Se video: “Lambertseter-familien”

Ungdomstid og idrettsglede i LSvK

Dette er Lambertseter Svømmeklubb anno 2022; en Eliteklubb med en stolt historie, massivt engasjert i svømmeopplæring, med en konkurranseavdeling som favner både bredt og høyt.

En klubb som skal kvalifisere svømmere til OL.

Og på samme tid være det beste miljøet du kan utvikle deg i som svømmer.
Vel møtt til trening 🙂 

X