Det som på forhånd var varslet som en 4 dagers fest i Bergen endte opp som et fyrverkeri av et mesterskap, der Lambertseter sikret seg storeslem og endte som beste klubb, igjen…

Det var et mesterskap med stor bredde fra Lambertseters side. Det skulle bare mangle når vi stiller med 38 svømmere, både rutinerte seniorer og nyskjerrige debutanter.

 

Etter fire dager i den fantastisk AdO arenaen sitter vi igjen med et vell av sterke opplevelser av prestasjoner og idrettsglede. Elitetrener Joacim Lilleåsen gir oss et knippe av de sterkeste løpene og noen betraktninger:

– Jentenes 4×100 medley og guttas 4×100 fri er naturlige høydepunkter. Begge stafettene går godt under norske rekorder, og det ligger sterke individuelle prestasjoner bak men først og fremst er dette to lag som står fjellstøtt sammen fra start til mål, forteller en fornøyd Lilleåsen.

IMG_7063

Stemningen var på topp i laget under NM i Bergen. AdO arena er et fantastisk anlegg som er 100% tilrettelagt for idretten.

Han mener klubben presterer bedre enn forventet når det gjelder både medaljer, poeng og finaler, spesielt på juniorsiden.

-Når vi i tillegg får guttenes medleystafett som avslutning på mesterskapet blir rekken av gode opplevelser i og utenfor vannet perfekt. Alle gutta leverer gode etapper, det er spennende bevegelser mellom lagene hele veien, men det er alltid en sterk lagopplevelse å dra i land et jevnt oppgjør med noen hundredeler slik vi gjorde på mesterskapets siste øvelse i dag, mener elitetreneren.

– Vi legger alltid lista høyt inn mot et NM, fortsetter han.

-Denne gangen innfrir vi på svært mange av målsetningene vi satte oss før mesterskapet, og når de beste seniorene innfrir og setter standarden er det lettere for de yngre å henge seg på.

Og juniorene innfridde så til de grader.

Augusta Remøy står stødig som en av de store individuelle prestasjonene under mesterskapet, der hun tar bronsemedalje på 200 fly i sin første seniorfinale noensinne. Prestasjonen er sterk i seg selv (2.19,51), løpet er bortimot optimalt splittet, og det er svært gledelig å se Augusta få full uttelling for det som har vært en sesong preget av høy kvalitet i trening over hele linja.

Hun var også sentral i seniorlagets norske rekord på 4×100 medley der hun slo inn på imponerende 1.01,6 på sin fly-etappe. Utover dette perser hun på alt hun stiller opp i. Et imponerende mesterskap fra unge Remøy.

Augusta Remøy leverer en rekke gode prestasjoner under NM i Bergen og tar bronse på 200 fly i sin første seniorfinale noensinne.

Augusta Remøy leverer en rekke gode prestasjoner under NM i Bergen og tar bronse på 200 fly i sin første seniorfinale noensinne.

-Augusta har hatt en solid utvikling denne sesongen, og 200 fly har vært en ny øvelse som hun har vokst med for hver gang hun har stilt til start, forteller assisterende elitetrener Børge Mørk.

-Vi har hatt et spisset teknisk fokus fra starten av sesongen, og hun har tatt med seg dette inn i stadig hardere og lengre flyserier utover sesongen. Når vi ser hvordan hun leverer i finalen er det enkelt å se sammenhengen med det solide arbeidet som er lagt ned over lang tid. Her er det ingen tilfeldigheter. En utøver som gjør de viktigste ( og ofte ubehagelige) tingene i trening som en selvfølgelighet vil alltid ha de beste forutsetninger for å lykkes, avslutter Mørk.

Eva Kummen hadde null hemninger i sitt første NM og leverte brystsvømming på høyt nivå.

Eva Kummen hadde null hemninger i sitt første NM og leverte brystsvømming på høyt nivå.

Eva Kummen gjør også strålende løp på bryst i sitt første NM, og er knappe et og et halvt sekund unna finaleplass på 200 bryst.

Løpene hennes var også preget av en rytme og disponeringer som vi normalt forventer av eldre og mer rutinerte svømmere. Med dette mesterskapet topper Eva en sesong som kun har gått en vei: Opp og frem 🙂

Armin Porobic er også en mann å regne med; både på stafetter og individuelt gjør han flere gode løp. Spesielt er ny pers i åpning på guttas 4×100 medley (56,26) sterkt, og der gjør han en innsats som setter standarden for det gutta leverer videre i en stafett som ga frysninger og var en publikumsfavoritt i AdO Arena.

Men det er Niksja Stojkovski sin 100 fri som henter frem de største superlativene denne gangen. Han gjør 50,24 individuelt og 49,96 på første etappe på laget dagen etter. Begge løpene er en maktdemonstrasjon og satte en sterk standard for laget.

IMG_7313

Niksja Stojkovski står for klubbens sterkeste enkeltprestasjoner under NM med sine to imponerende løp på 100 fri.

 

Marte Løvberg imponerer også under mesterskapet, der hun tar ny pers på både 400 og 100 fri, kort tid etter intense dager med mange løp under European Games i Baku. Knut Oskar Skipperud er også svært solid på alle løp. Han setter flere personlige rekorder, tar mange klubbrekorder, og er alltid en man å regne med på stafettlagene. Hans 1.06,79 på brystetappen er et sterkt bidrag til at vi vinner medleystafetten på mesterskapets siste dag.

På det samme laget er også Peter Arnet en mann som gjør jobben og vel så det. Med sterke 51,26 på siste etappe viser han seg frem med en kapasitet til å holde løpet helt ut og har nok is i magen til å holde taklengden i spurten der han toucher ut Bærumsvømmerne i et innslag av klasse. Her viser Peter den samme kvaliteten som vi så i stor bredde i hele laget, der erfaringer og feedback fra trenerteamet etter løp tidlig i mesterskapet blir jobbet med og justert inn til enda bedre løp i finaler eller dagen etter.

Det var også fasiten for Katinka Rossebø. Hennes antatt beste øvelse var 200 fly, og den ble ingen suksess. Hun går bra ut, men klarer ikke holde farten og i avslutningen var hun en skygge av det vi så hun prestere under vinterens UM.  To dager senere kommer Katinka tilbake og gjør sin livs beste 50 fly der hun blir best av alle jentene i klubben med 28,83. Det var et løp det gnistret av, og viser hvor viktig det er å holde fokuset og jobbe med de riktige detaljene selv om man ikke får full klaff i starten av mesterskapet.

D88R6311

Katinka Rossebø fikk full klaff på 50 fly og blir best i klassen med 28,83.

 

At coachingen fra trenerteamet er noe som gjør svømmerne bedre under mesterskapet var også noe Caroline Brinchmann registrerte. Caroline er til daglig leder for klubbens kursavdeling og var med som leder under NM.

-Det er veldig fint å kunne følge med på hva som skjer oppover i eliteavdelingen, sier Caroline, som til daglig følger mest med på hva som skjer med de aller yngste svømmerne i klubben. Derfor er det ekstra stas å kunne følge med på det som skjer når våre beste svømmere gjør sine beste løp i NM. Hun har spesielt likt å følge med på trenerteamets oppfølging av svømmerne når de kommer inn etter sine løp.

-Konstruktive tilbakemeldinger og analyser kommer raskt, og svømmeren er mer fornøyde når de går fra treneren enn da de kom, forteller Caroline. Hun har vært med under hele NM og løst små og store oppgaver underveis. Spesielt har svømmerne satt pris på et variert og godt utvalg av mat på tribunen for restitusjon mellom løp som ofte kom i rask rekkefølge.

Med et så stort lag er det også solide løp og medaljer fra den rutinerte stammen. Stina og Christine tar gull på begge sine hovedøvelser, og gjør en vesentlig forskjell når vi gjør opp status på poeng og medaljer. Ikke mindre er verdien de tilfører laget med sin trygghet og rutine. Sammen med Line Løvberg og Anna Lundberg er disse jentene selve ryggraden i et klubbmiljø det har tatt mange år å bygge opp, der et trygt sosialt miljø legger til rette for topp prestasjoner.

Line tilfører også laget noe helt unikt med sin Zumba, der hun stødig leder resten av gjengen gjennom nye rytmer og mooves. Når Lambern-gjengen varmet opp med Zumba på dag 4, var det nesten som taket løftet seg i AdO arena. En kulere gjeng skal du lete lenge etter 😀

Patrick Tooth tar noen store steg under mesterskapet og leverer sterke løp både på 1500 fri, 400 medley og 200 fly. Når vi ser hvordan han disponerer sin 200 fly er det også meget lovende. Her viser han at han har opparbeidet seg noen rutiner og erfaringer som gjør han til en mer komplett svømmer som presterer og tar gode valg under press.

Celine

Celine Hilton tar bronsen på 200 bryst i seniorfinalen og leverer et godt teknisk og godt disponert løp. Anna og Malene gratulerer…

Hovedtrener Martin GL har også hatt et godt mesterskap. -En sterk rekke av perser på alle øvelser fra både Torstein, Kristin, Maren og Magnus Ouren. Alle som stiller til start drar hjem med noen positive opplevelser eller læring i et eller annet format, forteller Martin.

-Celine viser nok en gang at hun er rå i konkurranser. 400 im presterer hun en knall tid med en åpning som ga ståpels og frysninger hos trenerne, og er nok en gang best når det gjelder i finalen på 200 bryst. Et godt splittet løp på en øvelse der hun får stadig bedre kontroll over teknikk og rytme, avslutter hovedtreneren.

Lambertseter blir beste klubb senior og andre for junior. Vi vinner medaljekampen for senior og tredje for junior. Vi setter en norsk sr-rekord og en jr-rekord. Niksa og guttelaget er i tillegg under norsk rekord flere ganger. Vi setter hele 12 klubbrekorder og tar småpene 41 medaljer!!! Fire svømmere er inne blant de 20 beste i junior og fire i senior. Du kan se alle detaljerte resultater på livetiming HER. 

Takk til alle involverte for et flott mesterskap. Nå er det velfortjent ferie, før vi starter en ny sesong med god energi og nye mål.

Og for de unge håpefulle som sikter mot kvalifisering til neste års mesterskap og treningsleir på Mallorca kan vi vise noen glimt her fra sommerens NM-leir:

 

Tekst: Børge Mørk, Foto: Øyvind Thorsen

X