EM i Roma ble blandet drops for svømmerne fra Lambertseter. Litt under pari for Henrik, men fortsatt mye å glede seg over for en Jørgen Scheie Bråthen som fortsetter å skinne tross for mye motgang i oppkjøringen til EM.

For trener Ronnie Anstensen var resultatene for Henrik dårligere enn forventet. 

-Vi håpet på bedre utvikling siden VM. Tanken nå er at vi må opp på et høyere nivå treningsmessig, forteller Anstensen.

For en utøver på Henriks nivå er det allerede snakk om voldsomme mengder trening. Jobben videre nå blir å analysere hvor han har noe å gå på, hva som skal gi løftet opp til hans beste nivå.

Jørgen «comeback kid»
Fra å bare skulle være med litt å trene ble 2022 et betydelig mer spennende år enn både Jørgen og elitetrener Joacim Lilleåsen hadde regnet med.

På Bergen Swim Festival i april svømte Jørgen på ny pers og tok EM kravet med 27,54! Han holdet samme nivå i Stockholm uken etter.

Joacim var i månedene før også oppmerksom på at veien ned til VM kravet (27,33) kunne være realistisk med full klaff, men gutta var likevel godt fornøyde med EM krav og et mesterskap å jobbe mot. 

Anyway, et gledelig nytt nivå for Jørgen, som fortsatt viser at han er i utvikling til tross for ( eller kanskje på grunn av?) et lengre opphold uten trening på grunn av jobb og studier. 

Et skritt frem og to tilbake
Tiden etter BSF ble brukt flittig i styrkerommet med tett oppfølging av Deniz i jakten på stadig nye nivåer av power og eksplosivitet. Utviklingen gikk lenge riktig vei helt til Jørgen ble satt tilbake av en Covid infeksjon i Juni. 

Som mange andre konkurranseutøvere har opplevd det siste året kan Covid være noe helt annet enn en forkjølelse du rister av deg etter en ukes tid med ufrivillig  hvile fra trening.

Kroppen responderte ikke like godt på trening, og alt måtte justeres ned i en periode. 

-NM gikk blytungt, forteller trener Joacim Lilleåsen. Jørgen takla det likevel bra og fokuset var rettet mot en bra pre-camp.

(Under ser du noen bilder fra arenaen,  EM i Roma. Foto: Ronnie Anstensen)

Pre-camp på Rud
Og pre-camp ble det. En av de bedre, skal vi tro treneren. Joacim fikk med seg Sondre Solberg på laget og de jobbet i team med å følge opp Jørgen inn mot EM i Roma. Mye fokus ble lagt på å splitte løpet opp i sekvenser som de jobbet mye med som isolerte, målbare deler. 

Joacim skulle ha ferie, og Sondre tok over roret de siste ukene inn mot EM. Godt samarbeid mellom trenerne i starten av pre-camp gjorde at Jørgen var trygg på opplegget og metodene, veien videre mot EM gikk i samme spor, nå med Sondre på kanten. 

Vi ser på det som en stor styrke at samarbeidet mellom trenerne fungerte så godt. Joacim ser også at Jørgen har vært god til å benytte seg av ekspertisen til de forskjellige ressursene han har hatt rundt seg gjennom sesongen, spesielt med gode resultater i styrkerommet med Deniz. 

100 bryst som testløp
Det var lenge avklart at Jørgen skulle bruke 100 bryst som et testløp for 50-meteren. 

-Med 28,44 på åpninga av 100 i Roma følte Jørgen seg bra, forteller Joacim. God teknisk kontroll og det var en positiv opplevelse.

-Han trodde selv en semi på 50 kunne gå på 27,7-27,8 ca og vi tenkte som så at under 28,0 er vi fornøyde med, ned mot pers er veldig bra og semi er uansett helt rått… Dette basert da på en justering av målsetting som følge av den kronglete veien han måtte gå siden sykdommen.

Dagen for 50 bryst kommer. Hvor bra blir det? Her er Lilleåsens referat og evaluering:

-Jeg opplever han som offensiv men i god balanse. Første 25 er ganske bra. siste 25 viser at vi mangler en del trening. 28,01 var litt bak hva vi håpa men ikke langt bak det vi realistisk kunne tro på. Likevel, det er lov å håpe. Semi gikk på 27,87 så muligheten var der. Cutten for finale gikk på 27,43 så med optimal inngang til dette mesterskapet har han toppnivået inne. 

-Så litt skuffende men igjen må han roses for å vise nøkterhet og ydmykhet i forhold til det arbeidet som vi ikke fikk gjort, mener elitetreneren. 

-For en som bare slang seg litt med for å se hvor bra det kunne bli i fjor høst så kan vi vel si han har kommet langt likevel.

-For et år siden var han egentlig ikke en svømmer lenger, så blir det pers og landslagskrav i løpet av høsten og pers og EM deltakelse i langbanesesongen, avslutter en fortsatt optimistisk trener. 

Ny sesong i gang
Jørgen selv var under forholdene både passe fornøyd og misfornøyd med resultatene. Han ser selv at forberedelsene ikke var helt optimale med et covid-avbrekk i Juni, men var likevel fornøyd med 50 meteren i EM.

I skrivende stund er en ny sesong allerede i gang. 

Jørgen Scheie Bråthen er ikke helt ferdig med svømming enda. Det hender han slenger seg med på trening, kan bli en spennende sesong. 

Kanskje blir det full klaff hele veien denne gangen? Vi gleder oss til nye kapitler om Jørgen og de gode hjelperne. 

X