EM kortbane i København ble en stor opptur for Norsk svømming. Lamberseter svømmeklubb var representert med tre av våre beste svømmere: Her er elitetrener Joacim Lilleåsens kommentar:

EM er over og vi har fått være en del av en flott opptur for norsk svømming og opplevd mye stor svømmeidrett på nært hold den siste uka. 

Vi hadde fire kvalifiserte svømmere inn til dette kortbane EM, Marte Løvberg, Stina Kajsa Colleou, Jørgen Scheie Bråthen for Norge og Jolann Bovey for Sveits. 

Dessverre ble Jørgen langtids syk og måtte melde forfall noen uker før mesterskapet. 

De tre andre dro til København med mye god trening i kroppen og offensiv innstilling og selv om det ble en liten berg-og-dalbane resultatmessig så er jeg ikke tvil om at dette har gitt oss god erfaring og massevis med inspirasjon og motivasjon for det veien videre vil bringe. 

Jolann har trent med det norske landslaget denne sesongen så om vi regner med han så kommer det norske laget hjem med 4 Medaljer:

7 Finaler og Marte var med i en av stafettfinalene.
10 Semifinaler, med Marte i en av dem.
1 Nordisk rekord.
6 nasjonale seniorrekorder, hvorav Jolann tar en av dem.
9 nasjonale juniorrekorder, hvorav Marte står for en av dem.
27 Personlige rekorder, hvor våre tre stod for seks.

Tre medaljer på en dag
Det har aldri skjedd før at Norge har tatt tre medaljer samme dag i et internasjonalt mesterskap. Det er også første gang medaljene fordeles på tre svømmere.

Tomoe imponerer
Det er imponerende det Tomoe gjør og han har tatt noen enorme steg denne sesongen. Vi kan alle se hva han gjør i trening og det er heldigvis lite hokus pokus. Det er selvsagt i overkant å forvente at en 17-åring skal gå bort å ta medalje i et EM. men gutten trener med så høy kvalitet og tilstedeværelse at fremgangen ikke er spesielt overraskende. 

Akkurat nå skjer det mye fint i vår samarbeidsklubb Bærum og det er vel fortjent. Mange der har lagt ned et veldig godt stykke arbeid over lang tid. De svømmer mye, de svømmer tøffe serier, de trener mye og bra på land. Men de gjør ingenting som ikke alle andre også kan gjøre. Kanskje har de akkurat nå mange nok som vil og kan og derfor får de et løft. Det kan vi lære av. Vi har de samme mulighetene. 

Rutinert Christiansen
Henrik Christiansen viser også vei med sin etterhvert godt opparbeida rutine. Hans humør og ro i mesterskap som dette er til stor nytte for en tropp som hadde mange debutanter med. 

Han får med seg to medaljer hjem og selv om det ikke ble pers denne gangen synes jeg han viste mye bra og det kan bli veldig spennende å følge ham utover langbanesesongen. 

Susann Bjørnsen begynner også å bli rutinert med mange mesterskap de siste to årene. Hennes rå innstilling i finaleløpene står det respekt av.

Jolann trener langsiktig
For vår del er det godt å se Jolann fortsette fremgangen fra tidligere i høst. Jolann har lagt ned et solid stykke arbeid det siste året og har økt treningsmengden sin betraktelig i forhold til tidligere år. Han tenker langsiktig og jobber i utviklingsmodus hele tiden. Det var spesielt gøy å se hans 100 bryst på 58,96 etter at 200meteren gikk litt dårligere enn ønsket. Det viser god og riktig innstilling.

Juniorrekord av Marte
Det samme gjelder Marte som slo sterkt tilbake etter en tung 400 medley første dagen. 100 fri med liten pers i forsøket ble til en solid pers i semifinalen og norsk juniorrekord på 54,32. Og så gir det litt ekstra boost å svømme i et semifinale heat i EM med Sarah Sjöström, Ranomi Kromovidjojo og Pernille Blume.

Resten av EM ga en fin erfaring med ny finale på 4×50 fri men også litt nedturer på 200 fri og 400 fri selv om tøffheten på sistnevnte må sies å være veldig gledelig i forhold til viljen til å fighte.

Skuffet etter pers
Stina Kajsa viste også skikkelig fightervilje på sin avsluttende 200 bryst. Det stod rett og slett ikke på viljen eller råskapen. Det ble kanskje nesten litt for mye av det gode og det smalt litt på slutten. Selv om det ble pers på Stina, så lå ambisjonene enda høyere og derfor var de første timene etter løpet fylt med skuffelse. Men som hos mange utøvere som har lykkes så begynte også Stina å snu tankene mot det som skal skje fremover og det er svært gledelig for en trener å kjenne på hvor mye det virkelig betyr for svømmerne å lykkes i å bli internasjonale.

Den drømmen og ambisjonen har alle våre deltakere i EM og de er alle fast bestemte på å trene bedre enn noengang og så raskt som mulig kvalifisere seg for EM langbane som går i Glasgow i august. 

Listopodova til Lambern?
Katarina Listopodova fra Slovakia var med det norske landslaget på høydeleir i Sierra Nevada i oktober og har etter det trent med oss i Lambertseter frem mot dette mesterskapet.

Hun har lang internasjonal erfaring med blant annet EM- og VM-finaler og har svømt de to siste olympiske leker. Siden sist sommer tok hun et lengre avbrekk før hun startet såvidt opp igjen før nevnte høydeleir.

Katarina svømte tre semifinaler og var nære sine personlige rekorder på flere øvelser. Hun forteller at har fått tilbake gleden i svømmingen igjen og ønsker seg et videre samarbeid med Lambern. Dette skal vi snakke mer om etter at hun har gjort unna juleferie og noen eksamener i hjemlandet i januar.

Vi går spennende tider i møte. God jul og godt nytt år alle sammen.

JL

X