Nye USA-svømmere denne høsten er Marte Løvberg og Astrid Halvorsen. Der er sesongen godt i gang for jentene, selv om Korona-situasjonen har gitt dem en litt ukonvensjonell start på oppholdet. I et USA som er splittet gjennom et dramatisk presidentvalg, har svømmerne en litt mer stabil setting i sine universitetsmiljøer.

Marte og Astrid joiner Lambertseter-svømmerne Fridtjov Mørk og Nikolas Almås, som allerede har vært i USA flere år og kombinerer studier med konkurransesvømming. 

Trener med maske
Marte Løvberg forteller om strenge test-rutiner på Arizona State University. I starten ble svømmerne testet en gang per uke, og de måtte alltid trene med maske på (under styrketreningen vel og merke, heldigvis ikke i vannet…)

-Vi måtte utsette oppstarten litt på grunn av et koronatilfelle på laget, men nå trener vi endelig sammen for fullt under strenge restriksjoner, forteller Marte fra USA.

-Trives veldig så langt og føler meg privilegert som får trene her under dedikerte trenere som jeg allerede var bortskjemt med hjemmeifra. Er fantastiske fasiliteter og ressurser som jeg kan benytte meg av, og har blitt tatt veldig godt imot her. 

Arizona State University har et stort campus. Det er som en egen bydel med alle fasiliteter. Inklusive tre bassenger…

-I tillegg er det gode muligheter til å kombinere studier og svømming. Trives med denne hverdagen så langt og føler jeg har funnet en fin balanse, sier Nordstrandjenta.

Som har startet studier i Business finance, med tilleggsfag som academic, writing, sosiologi og dans. 

Marte har blitt tatt godt imot av de andre jentene på laget, her i obligatoriske masker under landtrening.

Og det mangler ikke på gode fasiliteter for de som liker å trene:

Anlegget har tre svømmebasseng, et av dem et stort 50-metersbasseng som de nå trener i på 25 yards på tvers. Da kan svømmerne ligger i én bane hver. Ikke spesielt trangt om plassen altså… 

-Styrkerommet er gigantisk og alle har hver sin spot med utstyr, noe som ikke er avgjørende vanligvis, men det gjør det mulig for oss å trene styrke sammen nå under strenge restriksjoner, noe som er veldig morro, avslutter Løvberg, som så klart savner alle hjemme og følger med på Face og Insta på hva som rører seg i moderklubben. 

Nettundervisning for Astrid
På lik linje med mange studenter i Norge for tiden, så ble det mye forelesninger på nett også for Astrid Julie Halvorsen når studiene i USA startet opp denne høsten på Akron University i delstaten Ohio.

Etter et friår fra studier var det litt tilpasning å starte opp som student igjen, på et nytt kontinent, nytt campus, i USA preget av Korona.  

-Trives godt så langt, har vært litt tilpasning å begynne på skolen igjen, og ikke minst i et helt nytt system med mye på nett i tillegg, men føler jeg begynner å få dreisen på det nå, melder Astrid fra USA.

Nye vinklinger på teknikk
Som mesterskaps- og landslagssvømmer på høyt nivå er Astrid vant til god og detaljert oppfølging, men i sitt nye miljø er det likevel mange nye impulser.  Overgangen har likevel gått bra.

-Svømmemessig er jeg i en veldig morsom og variert gjeng, det er mye fokus på teknikk og masse nye vinklinger på alt mulig, men det begynner å kjennes ganske bra, forteller Astrid.

Med korona-restriksjoner blir det litt ad-hoc sesongplanlegging for begge jentene, som foreløpig har fått en terminliste med lagets viktigste mesterskap lagt til April, hvis forholdene tillater det.

Inntil da står de på og nyter hverdagen i nye, spennende og profesjonelle treningsmiljøer i USA.

X